Wat zijn rookvrije alternatieven?

Wat zijn
rookvrije
alternatieven?

Wat zijn rookvrije alternatieven?


Er zijn verschillende soorten rookvrije alternatieven voor sigaretten en shag, waarbij verbranding optreedt. Deze alternatieven hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat er bij gebruik geen verbranding van tabak optreedt en er geen rook ontstaat. Het is vastgesteld dat de schadelijke stoffen in de rook de voornaamste oorzaak van rookgerelateerde ziekten zijn. 

Elektronische sigaretten vormen een rookvrij alternatief voor sigaretten en shag, waarbij door het verwarmen van een vloeistof een (nicotine houdende) damp vrijkomt die vervolgens wordt geïnhaleerd. 

Verwarmde tabaksproducten zijn een ander rookvrij alternatief. Hierbij wordt tabak elektronisch verwarmd tot een bepaalde temperatuur onder het verbrandingspunt, waarbij er een nicotine houdende damp met een tabakssmaak vrijkomt die vervolgens wordt geïnhaleerd.

De damp die vrijkomt bij gebruik van e-sigaretten en verwarmde tabaksproducten bevat een significant lager gehalte aan schadelijke bestanddelen in vergelijking met sigarettenrook.  Deze producten zijn echter niet risicovrij en bevatten doorgaans de verslavende stof nicotine. Maar voor mensen die anders zouden doorroken, bieden deze producten een beter alternatief mits ze wetenschappelijk zijn onderbouwd en voldoen aan de geldende veiligheids- en kwaliteitseisen. 

Wat is het verschil tussen een e-sigaret en een verwarmd tabaksproduct?

 

De zogeheten ‘nicotine pouches’ vallen ook onder de rookvrije alternatieven. Het betreft hier nicotinehoudende producten die oraal worden gebruikt in de vorm van zakjes fijngemalen tabak die onder de lip wordt geplaatst (traditionele snus) of in synthetische vorm.

Rookvrije alternatieven zijn alleen bestemd voor volwassen rokers die anders zouden doorroken. De beste keuze die een roker kan maken is om helemaal te stoppen met tabaks- en / of  nicotine gebruik. 

Nicotinepleisters en nicotine kauwgum zijn vormen van nicotine vervangende therapieën. 

Wat is het verschil tussen een e-sigaret en een verwarmd tabaksproduct?
Device orientation background image
Draai je scherm naar portret modus. DRAAI JE SCHERM